Učešće na tribini “Kultura dijaloga u doba populizma”

U Kulturnom centru u Nišu, učestovovala sam na tribini “Kultura dijaloga u doba populizma”, koja je deo projekta Fakulteta dramskih umetnosti. Zadovoljstvo mi je što sam o vrednostima, kulturi i populizmu u medijima razgovarala sa Muharemom Bazduljem, Zoranom Hamovićem i Veliborom Petkovićem. Brojna pitanja i komentari iz publike pokazali su koliko je ovakva tribina važna.

Populizam tribina

∗Objavljena knjiga “Hronika dobrog provoda” Maje Vukadinović i Aleksandre Mikate

Zajedno sa novinarkom Aleksandrom Mikatom, pred Sajam knjiga 2017. godine objavila sam knjigu “Hronika dobrog provoda” (Nova Poetika). Knjiga oslikava noćni život, konkretno, diskoteke i klubove Beograda od 1967. do 2017. Nastala je na osnovu mog feljtona “Beograd noću – simboli jednog vremena” (Politika, 2001).

Knjiga na Sajmu

∗ Moderiranje panela na Media Marketu

Na 3. Media Marketu, moderirala sam panel “Zašto je loša vest postala dobra vest”. Sagovornici su bili prof. Ljiljana Bulatović, prof. Rade Veljanovski i novinari Aleksandra Mikata (Novosti) i Duško Vukajlović (Alo).

Media Market

∗ Održan medijski trening za zaposlene u Crater Studiu

Zajedno sa Srbom Jovanovićem i Borisom Đurićem, održala sam medijski trening za zaposlene u Crater studiju, koji je jedan od naših najboljih studija za vizuelne efekte. Teme treninga su bile: javni nastup, neverbalna komunikacija, storytelling, kako komunicirati s predstavnicima medijia, odnosu s javnošću…Naravno, deo treninga bio je posvećen praktičnim vežbama – radionici sa polaznicima.

P1180043

∗ Moderiranje tribina u KC Grad

U okviru programa “Gradske priče” KC Grad, tokom aprila i maja moderirala sam (sa Dinom Čubrić) tri tribine vezane za aktuelne društvene teme (“Mladi i aktivizam”, “Mladi i izbori”, “Otići ili ostati”).

Omladinski aktivizam

∗ Učešče na konferenciji o TV serijama

Konferencija “TV serije – od geopolitike do geokritike” održana je 15. marta 2017. u Jugoslovenskoj kinoteci, u organizaciji FDU i izdavačke kuće CLIO. Učestvovala sam na konferenciji sa radom o televizijskoj seriji Ljudi sa Menhetna.

Konferencija o TV serijama 1

∗ Novinarske radionice na Fakultetu za diplomatiju, bezbednost i medije

Tokom marta i aprila 2016. godine, novinarske radionice namenjene srednjoškolcima realizovala sam sa Duškom Jovanić, koordinatorkom studijskog programa Novinarstvo na Fakultetu za diplomatiju, bezbednost i medije.  Neke od tema su bile Storytelling, Web preduzetništvo, Televizijsko novinarstvo, Novi izbori informacija, a specijalni gosti bili su ugledni novinari, blogeri i preduzetnici.

Duska, Rosic i ja na FDB

Moderiranje debate o uzorima u Kulturnom centru Beograda 

U okviru serije tribina “Politika uzora”, organizovanih povodom 25 godina izdavačke kuće Clio, u Kulturnom centru Beograda 1. decembra 2015. godine održana je tribina “Starlete (ne)poželjni uzori” čiji sam bila moderator. Zajedno sa sagovornicima, Gordanom Sušom (REM), Nebojšom Bradićem (Kulturno-umetnički program RTS), Milomirom Marićem (Happy TV) i Zoranom Hamovićem, analizirala sam aktuelnu medijsku scenu Srbije i dominantne, medijski kreirane uzore. Ovde, naravno, nije bilo reči prvenstveno niti samo o starletama koje su uzeti kao simboli, već i o potencijalima javnog servisa i komercijalnih medija, kao i o mogućim rešenjima koja će dovesti do drugačijeg odnosa prema talentovanim i vrednim pojedincima u svim oblastima.

Moderiranje tribine u KCBModeriranje tribine u KCB 1

Moderiranje debate o kulturi čitanja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

U petak 20. novembra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, bila sam moderator tribine “Kultura čitanja u digitalnom dobu: knjige i uzori Fejsbuk generacije”. Sagovornici su bili Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Clio, Tamara Vučenović, urednica emisije “Digitalne ikone” (Drugi program radio Beograda) i sociolog Dalibor Petrović. Sjajni učesnici, živa i konstruktivna diskusija i više nego uspešna tribina – komentari su organizatora., a ja mogu da dodam da je dva sata razgovora u potpunosti animiralo publiku koja je postavljala brojna pitanja.

zavod2

Predavanje u Niškom kulturnom centru

U Niškom kulturnom centru 12. novembra 2015. održala sam predavanje “Tabloida kultura, medijske zvezde i nova elita”. Aktuelna tema inicirala je komentare i pitanja zainteresovanih posetilaca – zašto se Srbija pretvorila u rijaliti, povezanost medijskih vlasnika i političke elite, neophodnost uvođenja predmeta medijska pismenost u obrazovni sistem…

http://www.juznevesti.com/Kultura/Predavanje-o-rijalitijima-tabloidnoj-kulturi-i-novoj-eliti.sr.html

O zvezdama na 28. Barskom ljetopisu

Na poziv Kulturnog centra iz Bara bila sam gost manifestacije “Barski ljetopis”. U okviru književnog programa ove dugogodišnje manifestacije, 20. avgusta 2015. u Dvorcu Kralja Nikole održana je tribina “Medijske zvezde, tabloidna kultura i novi sistem vrednosti”. Tribina je bila inspirisana knjigom “Zvezde supermarket kulture”, a Zoran Hamović kao moderator i ja razgovarali smo o novom konceptu slave, ulozi medija u kreiranju poznatosti, sistemu vrednosti u tranziciji, rijaliti životu i drugim temama. Brojni novinari prisustvovali su događaju.

Više o tribini.

Saradnja sa Srpskom filmskom asocijacijom

Projekat „Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima“ bio je povod za početak saradnje sa Srpskom filmskom asocijacijom (www.filminserbia.com). U ovom projektu bila sam zadužena za komunikacijske aktivnosti, a sada, kao Savetnik za medije i kreativne projekte učestvujem u osmišljavanju i realizaciji novih projekata.

Medijski monitoring za srednjoškolce

Medijski monitoring za srednjoškolce – „Šta gledamo a šta (ne) vidimo” je realizovalo Udruženje „Biblioteka plus“ u okviru projekta Internest. Cilj projekta koji se odvijalo tokom 2015, bilo je unapređenje razumevanja medijske prakse. Kao predsednik Programskog odbora projekta Internest, bila sam angažovana u različitim fazama osmišljavanja i realizacije projekta.