Učešće u EU projektu “Digitalni pogon”

Kako prepoznati lažne vesti? Šta sve podrazumeva medijska pismenost? Na kojim principima posluju mediji? Ovo su neke od tema o kojima predajem u okviru EU projekta “Digitalni pogon” Novosadske novinarske škole. Do sada sam držala predavanja profesorima u srednjim školama u Loznici, Kragujevcu, Požegi, Vranju… Divno iskustvo!

IMG_7255

Razgovor o medijskoj manipulaciji u Niškom kulturnom centru

Bila sam jedan od učesnika na tribini o spinu i medijskoj manipulaciji u Niškom kulturnom centru. Brojna pitanja iz publike i intervjui za niške medije obeležili su ovaj događaj.

Tribina Nis

Dobitnica nagrade “Zlatna značka”

Jedan sam od dobitnika nagrade “Zlatna značka” za 2018. godinu. Nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Priznanje mi je uručeno na svečanosti u Narodnom pozorištu.

Maja dobija Zlatnu znacku

Moderiranje tribine “Gospodari medija” u Kulturnom centru Beograda

Kao urednica edicije Multimedia (Clio), moderirala sam tribinu povodom predstavljanja knjige “Gospodari medija” Marčela Foa. Pored autora, na tribini su učestvovali Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja Nedeljnika, Dragoljub Žarković, gl. urednik Vremena, prof. Miroljub Radojković i Marin Pavić, prevodilac. Tema je bila vrlo intrigantna – spin u medijima, kako se manipuliše javnim mnjenjem, primeri iz svetske i naše prakse, a razgovarali smo i o spinu u kontekstu društvenih mreža i navoda firme Cambridge Analytics.

Moderiranje Gospodari medija

Učešće na tribini “Kultura dijaloga u doba populizma”

U Kulturnom centru u Nišu, učestovovala sam na tribini “Kultura dijaloga u doba populizma”, koja je deo projekta Fakulteta dramskih umetnosti. Zadovoljstvo mi je što sam o vrednostima, kulturi i populizmu u medijima razgovarala sa Muharemom Bazduljem, Zoranom Hamovićem i Veliborom Petkovićem. Brojna pitanja i komentari iz publike pokazali su koliko je ovakva tribina važna.

Populizam tribina

∗Objavljena knjiga “Hronika dobrog provoda” Maje Vukadinović i Aleksandre Mikate

Zajedno sa novinarkom Aleksandrom Mikatom, pred Sajam knjiga 2017. godine objavila sam knjigu “Hronika dobrog provoda” (Nova Poetika). Knjiga oslikava noćni život, konkretno, diskoteke i klubove Beograda od 1967. do 2017. Nastala je na osnovu mog feljtona “Beograd noću – simboli jednog vremena” (Politika, 2001).

Knjiga na Sajmu

∗ Moderiranje panela na Media Marketu

Na 3. Media Marketu, moderirala sam panel “Zašto je loša vest postala dobra vest”. Sagovornici su bili prof. Ljiljana Bulatović, prof. Rade Veljanovski i novinari Aleksandra Mikata (Novosti) i Duško Vukajlović (Alo).

Media Market

∗ Održan medijski trening za zaposlene u Crater Studiu

Zajedno sa Srbom Jovanovićem i Borisom Đurićem, održala sam medijski trening za zaposlene u Crater studiju, koji je jedan od naših najboljih studija za vizuelne efekte. Teme treninga su bile: javni nastup, neverbalna komunikacija, storytelling, kako komunicirati s predstavnicima medijia, odnosu s javnošću…Naravno, deo treninga bio je posvećen praktičnim vežbama – radionici sa polaznicima.

P1180043

∗ Moderiranje tribina u KC Grad

U okviru programa “Gradske priče” KC Grad, tokom aprila i maja moderirala sam (sa Dinom Čubrić) tri tribine vezane za aktuelne društvene teme (“Mladi i aktivizam”, “Mladi i izbori”, “Otići ili ostati”).

Omladinski aktivizam

∗ Učešče na konferenciji o TV serijama

Konferencija “TV serije – od geopolitike do geokritike” održana je 15. marta 2017. u Jugoslovenskoj kinoteci, u organizaciji FDU i izdavačke kuće CLIO. Učestvovala sam na konferenciji sa radom o televizijskoj seriji Ljudi sa Menhetna.

Konferencija o TV serijama 1

∗ Novinarske radionice na Fakultetu za diplomatiju, bezbednost i medije

Tokom marta i aprila 2016. godine, novinarske radionice namenjene srednjoškolcima realizovala sam sa Duškom Jovanić, koordinatorkom studijskog programa Novinarstvo na Fakultetu za diplomatiju, bezbednost i medije.  Neke od tema su bile Storytelling, Web preduzetništvo, Televizijsko novinarstvo, Novi izbori informacija, a specijalni gosti bili su ugledni novinari, blogeri i preduzetnici.

Duska, Rosic i ja na FDB

Moderiranje debate o uzorima u Kulturnom centru Beograda 

U okviru serije tribina “Politika uzora”, organizovanih povodom 25 godina izdavačke kuće Clio, u Kulturnom centru Beograda 1. decembra 2015. godine održana je tribina “Starlete (ne)poželjni uzori” čiji sam bila moderator. Zajedno sa sagovornicima, Gordanom Sušom (REM), Nebojšom Bradićem (Kulturno-umetnički program RTS), Milomirom Marićem (Happy TV) i Zoranom Hamovićem, analizirala sam aktuelnu medijsku scenu Srbije i dominantne, medijski kreirane uzore. Ovde, naravno, nije bilo reči prvenstveno niti samo o starletama koje su uzeti kao simboli, već i o potencijalima javnog servisa i komercijalnih medija, kao i o mogućim rešenjima koja će dovesti do drugačijeg odnosa prema talentovanim i vrednim pojedincima u svim oblastima.

Moderiranje tribine u KCBModeriranje tribine u KCB 1

Moderiranje debate o kulturi čitanja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

U petak 20. novembra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, bila sam moderator tribine “Kultura čitanja u digitalnom dobu: knjige i uzori Fejsbuk generacije”. Sagovornici su bili Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Clio, Tamara Vučenović, urednica emisije “Digitalne ikone” (Drugi program radio Beograda) i sociolog Dalibor Petrović. Sjajni učesnici, živa i konstruktivna diskusija i više nego uspešna tribina – komentari su organizatora., a ja mogu da dodam da je dva sata razgovora u potpunosti animiralo publiku koja je postavljala brojna pitanja.

zavod2

Predavanje u Niškom kulturnom centru

U Niškom kulturnom centru 12. novembra 2015. održala sam predavanje “Tabloida kultura, medijske zvezde i nova elita”. Aktuelna tema inicirala je komentare i pitanja zainteresovanih posetilaca – zašto se Srbija pretvorila u rijaliti, povezanost medijskih vlasnika i političke elite, neophodnost uvođenja predmeta medijska pismenost u obrazovni sistem…

http://www.juznevesti.com/Kultura/Predavanje-o-rijalitijima-tabloidnoj-kulturi-i-novoj-eliti.sr.html

O zvezdama na 28. Barskom ljetopisu

Na poziv Kulturnog centra iz Bara bila sam gost manifestacije “Barski ljetopis”. U okviru književnog programa ove dugogodišnje manifestacije, 20. avgusta 2015. u Dvorcu Kralja Nikole održana je tribina “Medijske zvezde, tabloidna kultura i novi sistem vrednosti”. Tribina je bila inspirisana knjigom “Zvezde supermarket kulture”, a Zoran Hamović kao moderator i ja razgovarali smo o novom konceptu slave, ulozi medija u kreiranju poznatosti, sistemu vrednosti u tranziciji, rijaliti životu i drugim temama. Brojni novinari prisustvovali su događaju.

Više o tribini.

Saradnja sa Srpskom filmskom asocijacijom

Projekat „Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima“ bio je povod za početak saradnje sa Srpskom filmskom asocijacijom (www.filminserbia.com). U ovom projektu bila sam zadužena za komunikacijske aktivnosti, a sada, kao Savetnik za medije i kreativne projekte učestvujem u osmišljavanju i realizaciji novih projekata.

Medijski monitoring za srednjoškolce

Medijski monitoring za srednjoškolce – „Šta gledamo a šta (ne) vidimo” je realizovalo Udruženje „Biblioteka plus“ u okviru projekta Internest. Cilj projekta koji se odvijalo tokom 2015, bilo je unapređenje razumevanja medijske prakse. Kao predsednik Programskog odbora projekta Internest, bila sam angažovana u različitim fazama osmišljavanja i realizacije projekta.