КЛИО РИЈАЛИТИ ШОУ

 

Serija razgovora povodom knjige

 

ZVEZDE SUPERMARKET KULTURE Medijska slava u potrošačkom društvu dr Maje Vukadinović

 

Mikser House, 4 – 7. septembar 2013.

ZVEZDE – VAŽAN KULTURNI I DRUŠTVENI FENOMEN

 

Medijske zvezde predstavljaju ikone savremenog doba. O svakom koraku slavnih izveštavaju mediji, privatni život zvezda je u potpunosti izložen javnosti, dok masovna publika upravo popularne ličnosti doživljava kao svoje uzore i idole.

 

Orijentisani ka zabavi i senzacionalizmu, tabloidizovani mediji u Srbiji promovišu ličnosti koje su “poznate po svojoj poznatosti”. Ovakve zvezde predstavljaju idealnu robu za medije koji slede diktat tržišta i povlađuju ukusu publike, umesto da ga formiraju.

 

Istovremeno, danas gotovo svako može da postane slavan. Svaka sezona programa rijaliti televizije donosi nova lica ili u fokus medija dovodi poluanonimne ličnosti koje će publika, kao robu, konzumirati u jednom trenutku, a onda zaboraviti.

 Logo Klio rijaliti sou

INTRIGANTNE TEME (a bio je tu i Veliki Brat)

 

КЛИО РИЈАЛИТИ ШОУ okupio je ugledne ličnosti iz kulture, medija i drugih oblasti javnog života u pokušaju da osvetli fenomen medijske slave i aktuelnih zvezda u Srbiji. Povod za ovu zanimljivu i intrigantnu seriju razgovora jeste knjiga Maje Vukadinović ZVEZDE SUPERMARKET KULTURE koju smo nedavno objavili.

 

Istraživali smo kome se divi publika u rijaliti programima, ko su zvezde u potrošačkom društvu, kako tabloidi i tabloidizovani mediji utiču na kreiranje ukusa i vrednosti i ko su uzori publike u Srbiji. Razgovori su se odvijali pod budnim Velikog brata – izvršnog direktora studija “Mikser” Ivana Lalića.

 

Koliko košta jedan rijaliti? Šta privlači publiku? Treba li oporezovati rijalitije kao šund?

 

Prve večeri, čija je tema bila Rijaliti šou i zvezde u Srbiji, učesnici razgovora su bili: teoretičar medija i predavač na Univerzitetu umetnosti u Beogradu Aleksandar Luj Todorović, novinarka i autorka dokumentarnih filmova Dragana Kanjevac, radio voditelj i televizijski kritičar Dragan Ilić i rediteljka Ivana Vujić, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Moderator razgovora bio je slikar Uroš Đurić.

 

Zašto pevačice, a ne umetnice, podižu rejtinge? Kako je Pokojna Mileva postala virtuelna zvezda? Da li oglašivači zaobilaze “Farmu”?

 

Zvezde druge večeri bili su: direktor marketinške agencije “Comnunis” Ivan Stanković, reditelj Aleksandar Mandić i televizijska voditeljka Snežana Dakić Mikić. Razgovor na temu Zvezde u potrošačkom društvu vodila je novinarka i voditeljka Suzana Zlatanović – Luna Lu.

 

Kako mediji recikliraju aktuelne zvezde? Zašto teško opstaju novine bez zvezda na naslovnicama? Kako odbraniti integritet umetnika?

 

Treće veče, posvećeno temi Zvezde i tabloidizacija medija, proteklo je u razgovoru koji je vodila urednica programa B92 Ana Martinoli, ugostivši reditelja i predsednika Udruženja “Kreativna Srbija” Nebojšu Bradića, rok kritičara i publicistu Petra Pecu Popovića, novinara i publicistu Milomira Marića i kolumnistu dnevnog lista “Danas” Dragoljuba Petrovića.

 

Zašto je danas slava medijski proizvod? Gde su nestale slavne ličnosti, tvorci vrednih dela? Kako su se menjali uzori građana Srbije?

 

Završni, četvrti susret obeležio je razgovor na temu Medijske ličnosti kao uzori publike u Srbiji. Sagovornici glumice Ane Sofrenović bili su: psiholog Žarko Trebješanin, istoričar Predrag Marković i slikar Kosta Bunuševac.

 

Provokativne video izjave

 

Svake večeri emitovali smo i video izjave naših uglednih umetnika, novinara i stručnjaka iz raznih oblasti, koji su govorili o rijaliti programima, medijskim zvezdama, budućnosti kulture i drugim temama koje prate sadržaj knjige ZVEZDE SUPERMARKET KULTURE.

Naši sagovornici bili su: televizijski reditelj, publicista i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja, gej aktivista Boban Stojanović, kompozitor i akademik Ivan Jevtić, psiholog Mirjana Vuksanović Cimeša, filmski kritičar i publicista Milan Vlajčić, pozorišni reditelj Kokan Mladenović, književnica Natalija Dević, profesor Fakulteta političkih nauka Neda Todorović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić, profesorka Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić, književnica Ljubica Arsić, glumac Tihomir Stanić i direktor Istraživačke stanice „Petnica“ Vigor Majić.