Kako se pripremiti za radijski intervju

Ukoliko ste dobili priliku da govorite na radiju, trebalo bi da vodite računa o nekoliko stvari. Podrazumeva se da unapred saznate što više informacija o emisiji u kojoj ćete gostovati, potencijalnim sagovornicima i temama. Ovo su pitanja koja treba da postavite novinaru ili uredniku pre gostovanja, kako biste razumeli kontekst u kome ćete nastupiti.

 1. O kojoj vrsti programa se radi?
 2. Ko čini glavnu publiku emisije?
 3. Da li je predviđen još neki sagovornik?
 4. Koliko vremena je predviđeno za razgovor?
 5. koji je format intervjua?
 6. Da li je gostovanje uživo ili se emisija snima/montira?
 7. Razgovor u studiju ili talk-show

Odgovori na ova pitanja omogućiće vam da odlučite koje poruke ćete komunicirati, bilo da se radi o kokretnoj temi, proizvodu ili organizaciji (kompaniji). Priprema za razgovor je ključna.

Pored toga, imate pravo da pitate novinara ili voditelja za potencijalna pitanja i teze.  Ovih pet saveta će vam pomoći da na najbolji način nastupite na radiju.

 1. Jedna od glavnih odlika radija jeste da je to lični medij. Radio stvara iluziju odnosa jedan-na-jedan, što znači da bi trebalo da usvojite odgovarajući način izražavanja.
 2. Radio “voli” prijateljski ton.
 3. Prilagodite govor vrsti emisije: ležerniji ton je poželjan u kontakt programima i emisijama zabavnog tipa, dok informativni sadržaji zahtevaju korišćenje formalnijeg jezika.
 4.  Radio nije medij pogodan za kompleksna objašnjenja, detaljno navođenje statistike ili brojnih činjenica.
 5. Koristite kratke rečenice i odmah pređite na poentu.

Na kraju, ne zaboravite da se radio najviše sluša u vožnji i dok ljudi obavljaju neke druge poslove – zato se potrudite da budetejasni i precizni.  Takvog gosta radijski novinari vole i često pozivaju u emisije.


Zakažite informativne konsultacije